Őrült módon növekszik a globális vagyon – íme, a számok

Nem meglepő módon Svájc továbbra is az első helyen áll az egy felnőttre jutó vagyon tekintetében (696 600 dollár).

   

 2021 végére a globális vagyon 463,6 ezermilliárd dollárra nőtt a Credit Suisse frissen publikált Global Wealth Reportjának becslése szerint. Ez egy év alatt 9,8 százalékos növekedésnek felel meg, és bőven felette van annak az éves átlagos 6,6 százalékos növekedésnek, amit az évszázad eleje óta mérnek – írja a Portfolio.


Hozzáteszik: ha a devizaárfolyam-mozgásoktól megtisztítjuk az adatokat, akkor

a globális vagyon már 12,7 százalékos növekedést mutat, ami a valaha volt leggyorsabb éves növekedési ütem.

A fentiekkel párhuzamosan nő az egy felnőttre jutó vagyon mértéke is: tavaly év végén ez 87 489 dollárt tett ki. Míg a 2008-as válság óta a háztartások vagyonnövekedésének fő mozgatórugóját a pénzügyi eszközök képezték, tavaly a pénzügyi és nem pénzügyi eszközök hozzájárulása a vagyonnövekedéshez nagyjából egyenlő mértékű volt.

Országonkénti összehasonlításban az Egyesült Államok háztartásai tudták legnagyobb mértékben növelni vagyonukat tavaly, őket követte Kína, Kanada, India és Ausztrália. A vagyoncsökkenés nem volt jellemző, de ha előfordult, az is általában a helyi deviza dollárral szembeni elértékelődésének volt az eredménye. Ilyet láthattunk Japánban, Olaszországban és Törökországban, míg

Svájc továbbra is az első helyen áll az egy felnőttre jutó vagyon tekintetében (696 600 dollár).

Svájcot az USA, Hongkong és Ausztrália követi a sorban. Az egy felnőttre jutó medián vagyon tekintetében viszont Ausztrália, Belgium és Új-Zéland a top három helyezett.

A piramis legtetején
Mint olvasható, a vagyonpiramis tetején továbbra is az Egyesült Államok áll, ahol az 50 millió dollárt meghaladó vagyonnal bírók száma meghaladja a 140 ezer főt. Ezt Kína követi 32 710 fővel.

A Credit Suisse becslése szerint tavaly év végén összesen62,5 millió dollármilliomos volt a világon, 5,2 millió fővel több mint egy éve.

A 62,5 millió dollármilliomos többségének 1-5 millió dollár közötti vagyona volt tavaly, az ő számuk 54,1 millió főt tett ki. További 5,4 millió embernek 5-10 millió dollár közötti vagyona volt, 3 millió embernek pedig 10 milliót meghaladó. Az utóbbiak közül 2,7 millió embernek volt 10-50 millió dollár közötti vagyona, több mint 264 ezer embernek pedig az 50 millió dollárt is meghaladta a vagyona.

Ez 46 ezer fővel több mint a 2020 végén mért 218 200 fő. Az elmúlt két évet nézve pedig az 50 millió dollár feletti vagyonnal bírók száma több mint 50 százalékos növekedést mutat – olvasható mások mellett a Portfolio cikkében.

Nyitókép: Pexels.com

forrás – infostart.hu

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

11:13

Egy 1999-es törvény különösen megnehezíti a temetkezési szolgáltatók helyzetét az infláció és energiaválság közepette.

Tovább
11:12

Készlethiány, alapanyaghiány, csomagolóanyag-hiány. Szegény Pilóta kekszet az ág is húzza.

Tovább
11:11

A januári ötszázalékos emelés óta a kormány már másodszor fizet inflációkövető kiegészítést a két és fél millió nyugdíjasnak. A gazdasági mutatók alapján prémium is várható, és a tizenharmadik havi nyugdíj sem marad el – hangzott el az M1 Ma este című műsorában.

Tovább
11:10

A Ryanair-nél még sosem indult ilyen erősen az ősz, a Wizz Air utasforgalma pedig 52 százalékkal nőtt éves alapon szeptemberben.

Tovább
11:09

A termosztátokat lejjebb kell állítani és a bojlereket is le kell csavarni a Nemzetközi Energiaügynökség szerint Európában a télre készülve.

Tovább
11:00

A társasházak jellemzően az alapkamat mértékével emelik a közös költség tartozásokat, ami 2000-ben volt utoljára annyira magas, mint most.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség