Sokaknak hirtelen sürgőssé vált az orosz arany tisztára mosása

Özönlenek Svájcba az aranytömbök.

   

 A svájci szövetségi vámhivatal adatai szerint augusztusban mintegy 5,7 tonna – 324 millió dollár (129,600 milliárd forint) értékű – orosz aranyat importált az ország. Ez a legtöbb 2020 áprilisa óta. A szállítmány az Egyesült Királyságból érkezett orosz fém volt a vámigazgatási tájékoztatás szerint – idézi a Napi.hu a Bloomberg. (Az adatok azt mutatják, hogy a nemesfémet hol finomították utoljára, nem pedig azt, hogy honnan szállították utoljára.)


Az orosz arany tabuvá vált, amióta Vlagyimir Putyin parancsára az ország az év elején megszállta Ukrajnát. Az új orosz aranyat az Egyesült Államok, az EU és Svájc szankciókkal sújtotta, de az országból augusztus 4. előtt exportált rudakra nem vonatkozik a behozatali tilalom – teszik hozzá.

Mint olvasható, néhány befektető, akinek régi orosz aranyrúdja van, svájci finomítókban szeretné azokat újraolvasztani, hogy könnyebben eladhatóvá tegye. Bár az ország háború előtt vert aranyrúdjaival a legtöbb nagy központban, köztük Londonban és Zürichben még lehet kereskedni, van rajtuk egyfajta stigma.

Könnyen tisztára lehet mosni
A híroldal azt is megjegyzi: mivel egyre inkább el van vágva a külföldi valutától és pénzügyi rendszerektől, az illegális aranypiacok és az aranymosás az egyik módja annak, hogy Moszkva (és más szankciókkal sújtott szereplők) profitot termeljenek és vagyonokat mozgassanak a határokon túlra. Az aranyat a digitális pénzügyi hálózatokon kívül is lehet fizikailag mozgatni a világban, ami megnehezíti a nyomon követését – figyelmeztetett már áprilisban a Global Initiative thinktank.

Az aranyat a globális piacokon könnyen tisztára lehet mosni azáltal is, hogy az arany eredetét nem jelentik be vagy nem kötelező megosztani.

Nyitókép: Unsplash.com

forrás – infostart.hu

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség