Sokaknak hirtelen sürgőssé vált az orosz arany tisztára mosása

Özönlenek Svájcba az aranytömbök.

   

 A svájci szövetségi vámhivatal adatai szerint augusztusban mintegy 5,7 tonna – 324 millió dollár (129,600 milliárd forint) értékű – orosz aranyat importált az ország. Ez a legtöbb 2020 áprilisa óta. A szállítmány az Egyesült Királyságból érkezett orosz fém volt a vámigazgatási tájékoztatás szerint – idézi a Napi.hu a Bloomberg. (Az adatok azt mutatják, hogy a nemesfémet hol finomították utoljára, nem pedig azt, hogy honnan szállították utoljára.)


Az orosz arany tabuvá vált, amióta Vlagyimir Putyin parancsára az ország az év elején megszállta Ukrajnát. Az új orosz aranyat az Egyesült Államok, az EU és Svájc szankciókkal sújtotta, de az országból augusztus 4. előtt exportált rudakra nem vonatkozik a behozatali tilalom – teszik hozzá.

Mint olvasható, néhány befektető, akinek régi orosz aranyrúdja van, svájci finomítókban szeretné azokat újraolvasztani, hogy könnyebben eladhatóvá tegye. Bár az ország háború előtt vert aranyrúdjaival a legtöbb nagy központban, köztük Londonban és Zürichben még lehet kereskedni, van rajtuk egyfajta stigma.

Könnyen tisztára lehet mosni
A híroldal azt is megjegyzi: mivel egyre inkább el van vágva a külföldi valutától és pénzügyi rendszerektől, az illegális aranypiacok és az aranymosás az egyik módja annak, hogy Moszkva (és más szankciókkal sújtott szereplők) profitot termeljenek és vagyonokat mozgassanak a határokon túlra. Az aranyat a digitális pénzügyi hálózatokon kívül is lehet fizikailag mozgatni a világban, ami megnehezíti a nyomon követését – figyelmeztetett már áprilisban a Global Initiative thinktank.

Az aranyat a globális piacokon könnyen tisztára lehet mosni azáltal is, hogy az arany eredetét nem jelentik be vagy nem kötelező megosztani.

Nyitókép: Unsplash.com

forrás – infostart.hu

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

11:13

Egy 1999-es törvény különösen megnehezíti a temetkezési szolgáltatók helyzetét az infláció és energiaválság közepette.

Tovább
11:12

Készlethiány, alapanyaghiány, csomagolóanyag-hiány. Szegény Pilóta kekszet az ág is húzza.

Tovább
11:11

A januári ötszázalékos emelés óta a kormány már másodszor fizet inflációkövető kiegészítést a két és fél millió nyugdíjasnak. A gazdasági mutatók alapján prémium is várható, és a tizenharmadik havi nyugdíj sem marad el – hangzott el az M1 Ma este című műsorában.

Tovább
11:10

A Ryanair-nél még sosem indult ilyen erősen az ősz, a Wizz Air utasforgalma pedig 52 százalékkal nőtt éves alapon szeptemberben.

Tovább
11:09

A termosztátokat lejjebb kell állítani és a bojlereket is le kell csavarni a Nemzetközi Energiaügynökség szerint Európában a télre készülve.

Tovább
11:00

A társasházak jellemzően az alapkamat mértékével emelik a közös költség tartozásokat, ami 2000-ben volt utoljára annyira magas, mint most.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség