Nem legfeljebb, hanem legalább! – Lehet 18 foknál melegebb az iskolákban

Tisztázott a kormány egy hatalmas félreértést: az iskolákban nem legfeljebb, hanem legalább 18-20 foknak kell lennie a fűtési szezonban az energiaválság idején.

   

 Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már a szombati Kormányinfón a legalább szót használta, amikor bejelentette, hogy az energiaválság miatt csökkenteni fogják a hőmérsékletet az általános iskolákban és a gimnáziumokban. „A javaslat az, hogy az általános iskolákban legalább 20 fok legyen a hőmérséklet. A 18 fok csak gimnáziumra érvényes. Ez a javaslat, de a kormány valószínűleg ezt a javasolta el fogja fogadni” – fogalmazott a kancelláriaminiszter.


A fentiek ellenére, a miniszteri nyilatkozat után megjelent kormányrendeletet mindenki úgy értelmezte, hogy az általános iskolákban legfeljebb 20, a gimnáziumokban pedig 18 fok lehet a fűtési szezonban. A kormány az ATV híradójának küldött válaszában azonban tisztázta a félreértést: „Felhívjuk a figyelmet, hogy a jogszabály nem azt tartalmazza, hogy a köznevelési intézményekben legfeljebb 18-20 fok legyen, hanem azt, hogy legalább ennyinek kell lennie. Szigorúbb hőmérséklet-korlátozás csak az állami közintézményekben, például a minisztériumokban van elrendelve” – írta a kabinet.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy 20, illetve 18 fok fölé merik majd csavarni a fűtőtesteket az oktatási intézményekben. Egyelőre az sem világos, hogy mi lesz azokban az iskolákban, ahol 14 év alattiak és felettiek is járnak.

Póta György gyermekorvos szerint egyébként egy középiskolás már nem fog megbetegedni, ha 18 fokban tanul. Tanácsa szerint rá kell készülni ruhával, mozgással. „Azt, hogy tömeges és súlyos tüdőgyulladások lennének azért az iskolában, mert 18 fokban tanítanak, kizártnak tartom” – mondta.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint azonban minden iskolában 20 foknak kellene lennie. Ez garantálná, hogy biztonságos környezetben tudják fogadni, illetve délelőtt, délután foglalkoztatni a diákokat.

A tanulók ugyancsak keveslik az előírt hőfokot. Az ADOM Diákmozgalom aláírásokat gyűjt és tüntetést szervez az intézkedés miatt.

Nyitókép: Jetta Productions/Getty Images

forrás – infostart.hu

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

11:13

Egy 1999-es törvény különösen megnehezíti a temetkezési szolgáltatók helyzetét az infláció és energiaválság közepette.

Tovább
11:12

Készlethiány, alapanyaghiány, csomagolóanyag-hiány. Szegény Pilóta kekszet az ág is húzza.

Tovább
11:11

A januári ötszázalékos emelés óta a kormány már másodszor fizet inflációkövető kiegészítést a két és fél millió nyugdíjasnak. A gazdasági mutatók alapján prémium is várható, és a tizenharmadik havi nyugdíj sem marad el – hangzott el az M1 Ma este című műsorában.

Tovább
11:10

A Ryanair-nél még sosem indult ilyen erősen az ősz, a Wizz Air utasforgalma pedig 52 százalékkal nőtt éves alapon szeptemberben.

Tovább
11:09

A termosztátokat lejjebb kell állítani és a bojlereket is le kell csavarni a Nemzetközi Energiaügynökség szerint Európában a télre készülve.

Tovább
11:00

A társasházak jellemzően az alapkamat mértékével emelik a közös költség tartozásokat, ami 2000-ben volt utoljára annyira magas, mint most.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség