Kulcsfontosságú törvények kerülnek az Országgyűlés elé

Hétfőn kezdődik az Országgyűlés őszi ülésszaka. A képviselők megvitatják azokat a törvényjavaslatokat is, amelyektől az uniós támogatások megszerzését reméli a kormány.

   

 Megemlékezésekel kezdődik az Országgyűlés őszi ülésszaka hétfőn délután egy órakor. A képviselők hét közelmúltban elhunyt társuk – a fideszes Wittner Mária, a szocialista Szalay István, a kisgazda Várhelyi András és Tarján Lászlóné, valamint az SZDSZ-es Jüttner Csaba, az MDF-es Zsupos Lajos, és Fuzik János szlovák nemzetiségi szószóló – életútja előtt hajtanak fejet.


Napirend előtt borítékolhatóan az energiaválság lesz a felszólalók témája, majd leteszi az esküt Ander Balázs és Dudás Róbert, akik Szabó Hajnalka és Végh Noémi helyére ülnek be a Jobbik frakciójába. A független Hadházy Ákos viszont folytatja a parlamenti munka bojkottálását.

Az Országgyűlés megválasztja a Nemzeti Választási Bizottság új tagjait, majd mentelmi ügyekben határoz, aztán pedig interpellációk, azonnali kérdések és kérdések következnek. Az ellenzék egyebek mellett az uniós szankciók, az energiaválság, a nyugdíjrendszer, az oktatás, a tudomány, a minimálbér, az erdőirtás és a paksi bővítés aktualitásairól faggatja a kormányt. A Fidesz-KDNP-sek a rezsicsökkentésről és a családvédelemről szeretnének többet megtudni.

A szócsaták után vitatják meg a képviselők azokat a törvényjavaslatokat, amelyek elfogadásától az uniós támogatások megszerzését és a Magyarország ellen indított büntetőeljárások leállítását reméli a kormány.

Az Európai Bizottsággal Navracsics Tibor tárca nélküli miniszter tárgyal, aki az InfoRádióban korábban azt mondta: bízik benne, tudják tartani az ütemtervet, és november második felére már olyannyira előrehaladott lesz a vállalások teljesítése, hogy az Európai Bizottság is támogatni fogja az újjáépítési alap, illetve az operatív program finanszírozása terén folytatott tárgyalások befejezését.

Az ülés napirend utáni felszólalásokkal zárul, amelyek sorában az immár független Jakab Péter volt jobbikos elnök-frakcióvezető saját új, A Nép Pártján elnevezésű politikai mozgalmát fogja népszerűsíteni.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

forrás – infostart.hu

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség