Időzített bomba a temetkezési szektorban: brutális áremelés várható a hetekben

Egy 1999-es törvény különösen megnehezíti a temetkezési szolgáltatók helyzetét az infláció és energiaválság közepette.

   

 A hazai temetkezési szolgáltatók bajba kerülhetnek a gazdasági környezet radikális romlása miatt, emiatt pedig komoly áremelések várhatóak a jövőben – mondta az rtl.hu-nak Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Egyesületének elnöke.


A gondok
A cikk szerint a kegyeleti magánvállalkozások és önkormányzati cégek több kedvezőtlen hatással is küzdenek:

az ársapkás 480 forint üzemanyagár helyett kereskedelmi árat kell fizetniük, a gázolaj esetében ez 730 forint körül mozog;
az év eleje óta duplájára nőtt infláció a szektor vállalkozóit is sújtja;
aki nem kötött hosszú távú szerződést az energiaszolgáltatóval, az a megugró árköltségeket kénytelen lesz benyelni;
de azok sem érezhetik magukat biztonságban, akik hosszú távú szerződést kötöttek, a energiaszolgáltatók ezeket is felmondhatják egyoldalúan.
A korlát
Nem könnyít a helyzeten a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999-es törvény sem, ami szerint a hamvasztóüzem köteles az adott következő naptári félévre vonatkozó hamvasztási, valamint a hamvasztással kapcsolatos egyéb szolgáltatási árait, kilométerenkénti szállítási díjat, az általa forgalmazott hamvasztó koporsó, urna és urnabetét árait december 1-jéig és június 1-jéig közzétenni. A közzétett árak minden temetkezési szolgáltatóra egységesen alkalmazandóak.

Ez azt jelenti, hogy a krematóriumot (is) üzemeltető, hazai temetkezési szolgáltatók évente mindössze kétszer emelhetnek árat. Tehát az infláció ellenére is legközelebb csak december 1-jén változtathatnak árakat.

Palkovics elmondta még, hogy a temetkezési szektor vállalkozásainak képviselői a napokban összeültek, hogy áttekintsék, megvitassák a helyzetet, és segítséget fognak kérni a kormánytól.
Szeretnék elérni, hogy legalább a nagy gázigényű krematóriumokat vonják be a kkv-knak abba a körébe, amik kormányzati segítséget kapnak, vagy oldják fel az évi kétszeri árkorrekcióra vonatkozó korlátozást.
A szolgáltatók jelentős emberi erőforráshiánnyal is küzdenek, kevés a temetkezésben dolgozó munkatárs, nagy a fluktuáció.
Az energiahelyzet
Tóth Zoltán, a Magyarországi Krematóriumok Szövetségének elnöke, az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnökségi tagja szerint „a jelenlegi kaotikus energiahelyzet, a költségnövekedés az egész szakmát kedvezőtlenül érinti”, a legjobban az önkormányzatok által üzemelt krematóriumokat.

Tóth szerint segítene, ha eltörölnék az évi két áremelést, de nem látják előre, hogy a következő félévben milyen változások következnek be költségeikben. A szolgáltatók ezért kénytelenek előre kalkulálni a költségváltozást,

ami néhol „indokolatlanul magasabb árszabáshoz” vezethet.

Van olyan krematórium, ami az előző féléves árához képest csak tízszeres áron tudott újraszerződni az energiaszolgáltatóval. Ilyen esetben az új, decemberi árszabásban szinte biztos meg fog jelenni a drasztikus gázáremelés. Tóthék örülnének, ha nem csak félévente tudnának árat korrigálni, és ha a krematóriumokat is bevenné az állam a támogatott, energiaintenzív ágazatok körébe. Ezzel kapcsolatban az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület a héten fordul a minisztériumhoz.

forrás – forbes.hu

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség