Újabb koronavírus-hullám veszélyezteti Európát

A hideg évszak beköszöntével a szakemberek szerint újabb Covid-hullám lobbanhat be: az emberek egyre kevésbé hajlamosak emlékeztető oltást felvenni, és az is zavarba ejti őket, hogy milyen típusú vakcinát válasszanak a kínálatból.

   

 A legtöbb fertőzést jelenleg is a BA.4 és a BA.5 okozza, ezek a törzsek feleltek a nyári betegségekért. Terjednek azonban új omikron variánsok is.

A kutatók jelenleg is friss vírustörzsek százait követik figyelemmel, miközben az európai megbetegedések száma újra növekvő tendenciát mutat. Október ötödikei adatok szerint 1,5 millióra nőtt a megfertőződések száma, ami 8 százalékos emelkedés az előző héthez képest még annak ellenére is, hogy az elvégzett tesztek száma alacsonyabb.


Nemcsak fertőzöttből van több, hanema kórházban kezelt betegek száma is megemelkedett

mind a kontinensen, mind Nagy-Britanniában – írja a CNN.

Kiugró adatot produkált Olaszország, ahol az október negyedikével végződő héten 32 százalékkal ugrott meg a tünetes megbetegedéssel kórházba kerül koronavírusosok száma, míg az intenzív osztályon kezelteké 21 százalékkal nőtt. Nagy-Britanniában ugyanezen a héten 45 százalékkal ugrott meg a kórházban kezelt betegek száma.

Tévhitekben élnek az európaiak
Az omikron variáns ellen kifejlesztett emlékeztető oltások szeptember eleje óta érhetők el a kontinensen, és ezekkel párhuzamosan az eredeti emlékeztetők is használatban maradtak. Egyre kisebb ugyanakkor az emberek hajlandósága arra, hogy negyedik vagy akár ötödik adagnyi oltást beadassanak maguknak. Sokan vannak azok, akik nem gondolják magukra nézve rizikósnak a vírust. És mivel nincsenek kampányok sem, amelyekkel az emlékeztető oltások beadatására hívnák fel az emberek figyelmét, a szakemberek amiatt aggódnak, hogy nagyon kevesen kérik majd ezeket.

Sokan azért hihetik magukat tévesen biztonságban, mert az elmúlt hónapokban átestek a víruson:

az alapoltások felvételét követő fertőzéssel kapcsolatosan az emberek azt hihetik, az már tényleges védelmet nyújt számukra.

Kevesen kérik a vakcinát
Az elmúlt egy hónapban 40 millió adagnyi emlékeztető mRNS-oltást szállított a Pfizer és a Moderna az EU-nak, azonban a szeptemberben beadott oltások száma mindössze 1-1,4 millió volt. Egy évvel korábban 6-10 millió adagnyit adtak be szeptemberben.

Az sem javít a helyzeten, hogy sokan úgy gondolják, a pandémiának vége, ugyanis a koronavírus ugyanúgy jelen van még mindennapjainkban. A közelgő influenzaszezonnal együtt a Covid nagy terhet jelenthet az egészségügyi ellátórendszerre nézve.

Nyitókép: Spitzt-Foto/Getty Images

forrás – infostart.hu

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség