Nyakunkon az őszi betegségek – influenza, koronavírus vagy más?

Csökkent a koronavírus-járvány intenzitása, ugyanakkor a megengedőbb járványügyi óvintézkedések miatt idén influenzajárványra számíthatunk.

   

 Ősz elején rendszerint tapasztalható, hogy a légúti megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma megemelkedik, ugyanakkor ezen megbetegedések hátterében még nem az influenzajárvány valószínűsíthető, mert az december-január környékén szokott felerősödni Magyarországon – mondta megkeresésünkre Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos.


Természetesen egy-egy esetben már előfordulhat influenzás megbetegedés is, de jellemzően ezen őszi panaszok hátterében egyéb vírustörzsek állnak – jegyezte meg.

A légúti megbetegedéssel jelentkező páciensek esetében egy-egy esetben koronavírus-fertőzést is azonosítanak a háziorvosok, ugyanakkor szerencsére jóval kisebb volumenben, mint a tavalyi hasonló időszakban.

Békássy Szabolcs ugyanakkor felhívta a figyelmet: “A koronavírus-járvány intenzitása egyre gyengébb, ami örvendetes és bizakodásra ad okot. Ugyanakkor azt is prognosztizáljuk, hogy a lazuló járványügyi intézkedése miatt idén influenzajárványra is számíthatunk, ami a maszkviselési és a távolságtartási intézkedések miatt az elmúlt években tulajdonképpen elmaradt. Ezért elkezdődött a háziorvosi praxisok felkészítése a járvány kezelésére.”

A járási népegészségügyi osztályok a napokban kezdték el értesíteni a praxisokat arról, hogyoktóber elején megérkeznek az első influenza elleni védőoltások

– tette hozzá a szakember. Az oltás továbbra is ingyenesen lesz elérhető a 60 év felettieknek, illetve a krónikus megbetegedésben szenvedő pácienseknek. Nekik ajánlott felvenni az influenzaoltást, kérik is őket, hogy keressék fel a háziorvosukat.

Október végén érkezik egy nagyobb szállítmány az omikronra specifikus kétkomponensű Pfizer-gyártotta védőoltásból. Azoknak a pácienseknek, akik krónikus megbetegedésben érintettek, illetve régen vették fel az ismétlő oltásokat, javasolt az omikron elleni vakcina felvétele – tanácsolta az országos kollegiális vezető háziorvos.

Nyitókép: Pixabay

forrás infostart.hu

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség