Rusvai Miklós víruskutató: félő, hogy a legrosszabb forgatókönyv jön

Bár a koronavírus-járvány éppen nyugvóponton van, és az influenza-megbetegedések száma sem mutat emelkedést, az InfoRádió által megkérdezett virológus szerint hét év után komolyabb influenzajárvány jöhet, amit az előző két évben a maszkviselés akadályozott meg. Rusvai Milós víruskutatóval, az MTA doktorával beszélgettünk.

   

 Rusvai Miklós szerint a koronavírus esetében nyugalmi állapot van, és az eddigi szennyvízadatok alapján a következő tíz napban, két hétben sem igazán várható számottevő emelkedés – bár ebben még az eheti adatok is meghatározók lesznek, amik semmi jóval nem szolgálnak. Hozzátette: úgy tűnik, az augusztusi „mini hullám” elég nagymértékű átfertőzést idézett elő ahhoz, hogy a lakosság jelentős részében felfrissüljön az immunitás, többen lettek védettek az átfertőződés révén, ezért aztán az őszi hullám későbbre tolódhat, és valójában téli hullám lesz belőle valamikor decemberben, vagy januárban.


A víruskutató szerint nem az eddig domináns variánsra tér vissza, ugyanis Nyugat-Európában, illetve az Egyesült Államokban az omikron BA.4-es. és BA.5-ös változatát (amik korábban átfertőzték a lakosságot) már kiszorította egy mutáció, ami képes kijátszani ezek, valamit a BA.1-es változat által keltett immunitást is, tehát nagy valószínűséggel

egy új alvariáns jön a következő hullámban.

Ez nem egy új görög betűs mutáns, hanem az omikron kisebb mértékben megváltozott alvariánsa – nyomatékosította.

A szakember arra is kitért, hogy az influenza esetében sincs igazából új változat, tehát elsősorban az A-típus H1-es és H3-as variánsa, illetve a B-típus variánsa az, ami várhatóan nagyobb esetszámot fog okozni. De egyelőre ez sem tűnik úgy, hogy „kopogtatna az ajtón”, legalábbis nincs olyan esetszámnövekedés, ami járványveszélyre figyelmeztetne. Rusvai Miklós szerintfélő, hogy a koronavírus és az influenzavírus egymásra tolódik,

és december–január–februárban együttesen fognak fertőzést előidézni.

Ami a védőoltásokat illeti, az MTA doktora azt mondta, a koronavírus esetében elsősorban azoknak ajánlott felvenni, akik az elmúlt fél évben nem oltatták magukat és nem is estek át fertőzésen. Az influenza esetben pedig azoknak, akik az elmúlt 5-7 évben megúszták a fertőzést, és a közelmúltban nem is immunizáltatták magukat. Kiváltképp, ha valamelyik rizikócsoportba tartoznak – tette hozzá.

Bár a rendelkezés nem tiltja a két oltás egyidejű beadását, Rusvai Miklós immunológiai szempontból helyesebbnek tartaná a 2 hét szünetet a két vakcina között. A víruskutató szerint, ha a lazítások megmaradnak, és az emberek nem viselnek maszkot, akkor előbb-utóbb – hét év szünet után most – elkerülhetetlen lesz az influenzajárvány.

Nyitókép: ER_Creative/Getty Images

forrás infostart.hu

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség