Újabb gabonaszállítási kérdések feszítik az országokat

Hat hajó indult el gabonával Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből azóta, hogy Oroszország szerdán felújította részvételét a gabonakiviteli megállapodásban – jelentette csütörtökön az Anadolu török állami hírügynökség Hulusi Akar török védelmi miniszter szavait idézve. Az oroszok együttműködnek, de még tárgyalnának.

   

 A tárcavezető elmondása szerint a gabonafolyosón eddig 426 hajó hagyta el Ukrajnát, több mint 9,7 millió tonna gabonával.


Az egyezmény augusztus 1-jén lépett hatályba, miután július végén Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ képviselői aláírtak két dokumentumcsomagot. A megállapodást aláíró felek szerint a csomag célja a globális élelmezésbiztonság szavatolása.Az egyezmény november 19-én lejár.

Ezzel kapcsolatban a török védelmi miniszter azt mondta, hogy a megállapodás meghosszabbítását illetően a Recep Tayyip Erdogan török elnök által kijelölt keretek között összpontosítják törekvéseiket.

Moszkva a hét végén függesztette fel az egyezményben való részvételét, miután Szevasztopolnál szombaton légi és tengeri dróntámadás érte az orosz flotta hajóit és civil tengeri szállítóeszközöket. Az orosz védelmi minisztérium szerint a támadást az ukrán fegyveres erők hajtották végre, brit segédlettel.

Szerdán az orosz védelmi minisztérium azt közölte, hogy Oroszország ismét részt vesz a megállapodás végrehajtásában, mivel megfelelő biztonsági garanciát kapott.

Csütörtökön megszólalt a Kreml is az ügyben. Az Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerint a november 19-ig hatályos gabonaegyezmény meghosszabbításról tárgyalni kell, valamint értékelni kell az alku hatékonyságát, és azt, hogy az összes fél betartja-e. A szóvivő Vlagyimir Putyin egyik szerdai nyilatkozatára hivatkozva azt mondta, hogy Moszkva a lejárati határidő előtt el fogja dönteni, hogy támogatja-e a hosszabbítást.

Az Ammánban tárgyaló Szergej Lavrov orosz külügyminiszter moszkvai sajtójelentések szerint csütörtökön sürgette, hogy a gabonaegyezmény értelmében mielőbb oldják fel az orosz műtrágya- és gabonaexport blokkolását. Mint mondta, ebben az ügyben nem történt előrelépés annak ellenére sem, hogyOroszország visszatért a megállapodás végrehajtásához.

Az Isztambulban kötött megállapodás augusztus 1-jén lépett hatályba, miután július végén Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ képviselői aláírtak két dokumentumcsomagot. Az első memorandum meghatározta azt az eljárást, amelynek betartása mellett az ukrán gabona a fekete-tengeri kikötőkből humanitárius folyosókon keresztül, kötelező ellenőrzéssel elszállítható. A második az ENSZ kötelezettségvállalásáról szólt az orosz műtrágya és mezőgazdasági termékek világpiaci exportjára vonatkozó korlátozások feloldására. A megállapodást aláíró felek szerint a csomag célja a globális élelmezésbiztonság szavatolása.

A megállapodás aláírói által létrehozott Közös Koordinációs Központ ENSZ-képviselője csütörtökön közölte, hogy Oroszország ismét részt vesz a hajók ellenőrzésében a fekete-tengeri gabonakezdeményezés keretében. Mint mondta, noha az ellenőrzésekre várakozó járművek sora jelentősen csökkent, még mindig több mint 120 – főként Ukrajnába tartó hajó – vár engedélyre.

Nyitókép: MTI/EPA/Erdem Sahin

forrás infostart.hu

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség