Jó hír! Azután, hogy ingyenes lett a 700 milliós SMA-kezelés, mostantól a szűrés is ingyenes

Novembertől Magyarországon is elérhetővé vált az SMA-szűrés az újszülöttek számára – hívták fel a figyelmet az M1 Hírek+ című műsorban.

   

 Az SMA egy ritka betegségként számon tartott gerinceredetű izomsorvadás, amely három évvel ezelőtt két gyermek, Zente, majd Levente sorsán keresztül vált országosan ismertté. A betegséget illetően az időnek kulcsfontosságú szerepe van, hiszen minél előbb állítják fel a diagnózist, annál hamarabb kezdődhetnek meg a kezelések. Magyarországon a szülőknek eddig egyedi méltányossági kérelmet kellett benyújtaniuk a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz, ha SMA-val diagnosztizáltak egy babát.


A NEAK ezután egy szakmai orvosi bizottságra támaszkodva döntött a kezelés finanszírozásáról. Itthon eddig tizenkét magyar kisgyermeket gyógyítottak a Beteshda Gyermekkórházban és a Semmelweis Egyetemen egy rendkívül drága, nagyjából 700 millió forintos génterápiával: az első hármat gyűjtés által, majd a többi kilencnek már állami finanszírozással vált elérhetővé a kezelés.

Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere tavaly októberben jelentette be, hogy rendelkezésre áll a kellő költségvetési forrás a csecsemőkori SMA-szűrésekre. A most induló magyar SMA-szűrés jelentősége, hogy a korai vizsgálattal a betegségben érintett babák kezelése még tünetmentes állapotban elkezdődhet, ez pedig számtalan visszafordíthatatlan folyamatot és szövődményt megelőzhet.

Magyarországon egyébként a jelenleg érvényes egészségügyi minisztériumi rendelet szerint összesen 26 féle – főként különböző anyagcserezavarokkal kapcsolatos betegségeket szűrnek kötelezően minden újszülöttnél. Ez a lista egészül most ki az SMA-val – az ilyen széles lista európai viszonylatban is ritkának számít.

Fontos etikai alapelv, hogy a vizsgálatok során azokat az egészségügyi problémákat igyekeznek kiszűrni, amelyeket aztán tudnak is kezelni, gyógyítani. A cél az, akárcsak az SMA-nál, hogy a betegségek diagnózisát már az első tünetek megjelenése előtt fel tudják állítani, és a célzott kezelés még azelőtt elkezdődjön, hogy a betegség visszafordíthatatlan károkat okozna a szervezetben.

forrás hirado.hu

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség