Müller Cecília: változott az influenza egyik vírusa és jönnek az új koronavírus-variánsok

Szezonális lett a koronavírus, télen így biztosan több megbetegedés lesz – mondta az InfoRádiónak az országos tisztifőorvos. Müller Cecília arra is felhívta a figyelmet, hogy emellett idén az influenzajárvány is a megszokottnál jóval komolyabb lehet.

   

 Sokféle csoport és tudományos műhely dolgozik azon, hogy egyfajta előrejelzést mondjon arra vaonatkozóan, hogy mit várhatunk a jövőben a koronavírus-járványban. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) járványügyi hatóságnak is 20 munkacsoportja próbálja modellezni a várható folyamatokat, azonban olyan tökéletes modell, ami pontosan megmutatná, mivel nézünk szembe, nincsen – mondta az InfoRádióban Müller Cecília.


“A vírus rendkívül változékony: variánsok, azon belül alvariánsok jelennek meg. Az irányadó szakmai szervezetek véleménye szerint – és én is így vélem – ez a betegség is a többi légúti megbetegedéshez hasonlóan szezonálissá fog válni.”.

Az országos tisztifőorvos arra számít, hogy télen több megbetegedés lesz, és látszik is, hogy amikor a gyerekek elkezdtek iskolába, óvodába járni, egyértelműen egy felfelé ívelő folyamat kezdődött, tehát magasabb fertőzésszámnak nézünk elébe úgy az őszi-téli légúti vírusok, mint a koronavírus tekintetében.

“A koronavírusnál ősszel, szeptember tájékán a fiatalabb korosztályok lettek érintettek, aztán mivel ők átestek a betegségen, most megint azt látjuk, hogy elsősorban az aktív, munkába járó, több közösségben megforduló középkorosztálybelieket érinti a járvány. Nagyjából 50 év körül van most a megbetegedésben szenvedők átlagéletkora, és ismételten érinti a 60 év felettieket is.”

Müller Cecília elmondta: mivel mindenkinek más az oltottsági státusza Magyarországon, ezért nem kampányszerű oltásokat szerveznek, hanem folyamatosan biztosítják a védőoltás felvételének lehetőségét a jól ismert oltópontokon és a háziorvosoknál egyaránt.

Most regisztráció nélkül és azzal is fel lehet venni az oltást. Utóbbi egyszerűbb, emlékeztetett a szakember, hiszen gyorsabb az egész oltási folyamat, péntekenként azonban továbbra is regisztráció nélkül is kérhető oltás.Milyen oltások elérhetők?A Pfizer vakcinájából kérhető a korábbi változat, illetve az új, kétkomponensű, omikronspecifikus vakcina is (ebben benne van még a régi, eredeti vuhani törzs és az omikron elleni védelem is). Ezeken kívül van még Janssen és Sinopharm oltás is – derült ki Müller Cecília szavaiból.

Az Egyesült Államokban rendkívül agresszívan terjedő új omikronvariánsok miatt az országos tisztifőorvos nem annyira aggódik.

“Egy picit nagyobb bennünk most már a félelem, hiszen 2-2,5 nagyon nehéz évben vagyunk túl. De az amerikai elnök fő járványtanácsadója, Anthony Fauci említette, hogy ezek a variánsok az omikron alvariánsai, és

ez tulajdonképpen bizakodásra ad okot.

A sajtóhírekkel ellentétben ezek a variánsok – a BQ1, illetve a B275-ös és még említhetnék néhányat – egyenlőre nem aggodalomra okot adó variánsok a WHO szerint, de persze a szervezet óvatosságra int és járványügyi, virológiai szempontból is figyelemmel kíséri.”

Háziorvosok, gyermekháziorvosok arra hívták fel a figyelmet, hogy az idei influenzaszezon a korábbiaknál jóval durvább lehet. Ezzel kapcsolatban Müller Cecília elmondta: az influenza elleni védőoltásnak abszolút ellenjavallata nincs, bár egyedi ellenjavallat lehet. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy

az elmúlt évben nagyobb változás volt az egyik influenzavírusban.

“Az influenzavírus is egy variábilis vírus, és az elmúlt évhez képest mindkét A-komponens megváltozott, vagyis ismét védtelenek vagyunk vele szemben. Tehát feltétlenül ajánlom az oltást azoknak, akiknél az egészségi állapotuk folytán az esetleges influenza megbetegedés súlyosabb szövődményekkel járhatna. A 60 éven felülieknek egészségi állapottól függetlenül javaslom, hogy vegyék fel a védőoltást, de a krónikus betegségben szenvedőknél is egy magas rizikót jelent az influenza, ahogy az egészségügyi és szociális dolgozóknak, valamint az intézmények ápoltjainak is. Az oltakozást javaslom a kismamáknak és azoknak is, akik mostanra tervezik a a gyermekvállalást, hiszen nem maga a vírus, hanem a magas lázas állapot veszélyeztetheti a várandósságot.”

Jó tudni, hogy idén nem térítésmentes az influenza elleni oltás, csak a rizikócsoportok számára biztosítja a kormány ezt a kedvezményt. (Aki nem jogosult az ingyenes vakcinára, az az oltóanyagot orvosi rendelvényre, a gyógyszertárakban veheti meg.)

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

forrás infostart.hu

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség