Nagy Márton drasztikus intézkedést jelentett be

Vége a nyerészkedésnek! – címmel jött a közlemény.

   

 Az MNB szankciós infláció elleni kamatemelésével párhuzamosan egyes pénzügyi szereplők számára egyre vonzóbbá vált, hogy pénzüket kereskedelmi banki közvetítéssel jegybanki betétben tartsák. Ezzel a gazdaság olajozott működéséhez szükséges hitelezés és állampapír vásárlás helyett végső soron az állam által fizetett, akár 18 százalékos kamatot realizáltak, kockázatmentesen – idézi fel Nagy Márton közleménye. Hozzáteszi, hogy a kisebb megtakarítással rendelkező lakossági betéteseknek ez a hozam nem elérhető. Sőt, számukra a bankok 1 százalék alatti kamatot adnak a látra szóló- és folyószámlabetétek után, de a hosszabb távú betétek is mindössze 9-10 százalék körüli kamatot tesznek elérhetővé.


A gadzaságfejlesztési miniszter úgy fogalmazott, hogy egyes intézményi befektetők kihasználták a helyzetet, olyan jövedelemre tettek szert, amely a jelenlegi helyzetben nem indokolt. “E gyakorlatot meg kell szüntetni, a piaci torzulást ki kell javítani”.

Ezért azt a döntést hozták, hogy 2023. március 31-ig, a befektetési vállalkozások, pénztárak, lakástakarékpénztárak, biztosítók, befektetési alapok és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek

a kereskedelmi bankoknál mostantól elhelyezett betétjeik után nem kaphatnak magasabb kamatot a 3 hónapos diszkont kincstárjegy kamatánál.

A közlemény szerint mindez hozzájárul a hitelezés és állampapír forgalmazás zavartalanabb működéséhez, a források gazdaságba történő átirányításához.

Nyitókép: Bence Bezeredy/Getty Images

forrás infostart.hu

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

Cs 16:43

Egymás után három áprilisban maradt 10 fok alatt az átlaghőmérséklet Magyarországon. És csapadékosabb is volt a hónap az elmúlt 30 év átlagánál, de országrészenként óriásiak voltak a különbségek.

Tovább
Cs 16:27

Hamisított oltási igazolványok miatt kutatta át a brazil rendőrség Jair Bolsonaro volt elnök házát - közölte szerdán a TV Globo helyi televízió.

Tovább
Cs 16:11

Azt, amire rájött, már nem tudjuk megnézni, ugyanis az Arezzó közelében található Romito di Laterina híd romokban áll.

Tovább
Cs 15:55

Ukrajna nem intézett támadást sem Moszkva, sem Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen - jelentette ki szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Helsinkiben.

Tovább
Cs 15:38

Nancy Faeser szerint áttörést hozhat az unió menekültpolitikájában a német kormány javaslata. A belügyminiszter egyenesen történelmi lehetőségről beszélt, utalva arra, hogy a migráció kordában tartását az indítvány szerint az EU külső határain folytatott menedékjogi eljárással lehetne biztosítani.

Tovább
Cs 15:19

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete szerdán "kétnapos, a biztonságot középpontba helyező út részeként" Magyarország Ukrajnával határos, északkeleti határvidékére utazott - közölte az Egyesült Államok nagykövetsége.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség