Kapkodnak utánuk, és már kezdőként 500 ezer forint felett keresnek

A gazdasági helyzet bizonytalanságai ellenére is töretlen a kereslet Magyarországon a junior informatikusok iránt: 561 ezer forint a tavaly végzettek havi átlagjövedelme, egymillió felett a tapasztaltabbaké, ráadásul az IT-cégek extra juttatásokkal segítik a dolgozóikat.

   

Nem újdonság, hogy folyamatos a kereslet az IT területén dolgozó munkavállalók iránt, a munkakör pedig csábító lehet, hiszen az átlagnál jóval magasabbak az elérhető jövedelmek – ezt támasztja alá a PROGmasters friss felmérése.


E szerint

a 3–6 hónapos képzéseken tavaly végzett válaszadók például már átlagosan bruttó 561 ezer forintot keresnek havonta (körülbelül nettó 370 ezer forint a kedvezmények figyelembevétele nélkül),
ám az összes, 2017 óta végzett kitöltő jelenlegi bruttó havi átlagjövedelme már 806 ezer forintot tesz ki (nettó 536 ezer forint a kedvezmények figyelembevétele nélkül).
Az átlagnál nagyobb tapasztalattal bíró, 3–6 éve végzettek átlagosan bruttó 1,06 millió forintot visznek haza havonta (nettó 705 ezer forint a kedvezmények figyelembevétele nélkül),
míg a már seniorként dolgozó – jellemzően 4–6 éves szakmai múlttal rendelkező – résztvevők átlagosan havi bruttó 1,3 milliós fizetésre tesznek szert (nettó 865 ezer forint a kedvezmények figyelembevétele nélkül).
Átlagos bruttó fizetések kezdő és tapasztalt informatikusként:

Összes válaszadó: 806 000 forint
2022-ben végzettek: 561 000 forint
3–6 éve végzettek: 1 060 000 forint
4–6 éve végzettek: 1 300 000 forint


Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet miatt kaptak-e extra bónuszt, előrehozott béremelést vagy bármilyen egyszeri támogatást a cégüktől, a résztvevők kiemelkedően nagy része, 58,7 százaléka válaszolt igennel.

95 százalékos az előléptetési arány
A kutatásból kiderült, hogy a jövedelem mellett a szakmai fejlődés és az előléptetés is motiválja a karrierváltásra törekvőket. Az összes válaszadó 53,1 százaléka érte el a medior vagy a senior pozíciót, azonban ez az arány a legalább négy éve végzettek körében már 95,3 százalékos (a legalább négy éve végzettek 69,8 százaléka medior, 25,6 százaléka pedig senior pozícióban dolgozik jelenleg).

Az elmúlt hat évben végzetteket arról is megkérdezték, hogy lenne-e lehetőségük külföldön, vagy külföldön működő cégnek távmunkában dolgozni a jelenlegi szaktudásukkal és tapasztalatukkal. Erre a megkérdezettek 83,2 százaléka felelt igennel, míg az összes válaszadó 97,2 százalékának van lehetősége home office-ban is dolgozni.

Két hónap alatt el lehet helyezkedni
Az IVSZ (az informatikai, távközlési és elektronikai iparágak közös platformja) két éve 26 ezer fős IT-szakember-hiányt prognosztizált Magyarországon 2023-ra. Az iparági szakemberek iránti jelentős keresletet a PROGmasters friss kutatása is visszaigazolja, ugyanis a programozóiskola 2017 óta végzett diákjainak több mint kétharmada (69,2 százaléka) kapott állásajánlatot informatikai területről az elmúlt három hónapban. Ráadásul a juniorok iránti igény sem csökkent tavaly:

A 2022-BEN VÉGZETT VÁLASZADÓK 84,4 SZÁZALÉKÁT MAXIMUM 1 HÓNAPON BELÜL, TOVÁBBI 9,4 SZÁZALÉKUKAT PEDIG LEGFELJEBB 2 HÓNAPON BELÜL ELHELYEZTE IT-TERÜLETEN,

ám a résztvevők fennmaradó 6,2 százaléka számára is talált munkalehetőséget fél éven belül.

(Borítókép: Alberto Ortega / Europa Press / Getty Images)

forrás index.hu

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2023-01-17 09:16:08

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség