Őrült számok a kínai koronavírus-járványról

December eleje óta 840 ezer kínai fertőzött halhatott meg.

   

 A koronavírus újabb, Kínában pusztító hulláma napi 4,2 millió esettel ért tetőpontjára a londoni székhelyű Airfinity kutatóintézet közlése szerint.


Az intézetnek a hét elején közzétett becslése szerint a Covid-19 december eleje óta mintegy 840 ezer halálos áldozatot szedhetett az ázsiai országban.

A korábban előre jelzett két külön járványhullám helyett vélhetően egyetlen hosszú járványhullámmal kell számolni az ázsiai országban, így vélhetően nőni fog a kórházakra nehezedő nyomás és a halálozások száma is – tette hozzá az Airfinity.

Szakértők arra figyelmeztettek, hogy

a hét végén ünnepelt kínai újév és az ezzel összefüggő rokonlátogatások, belföldi utazások nyomán várhatóan gyorsulni fog a vírus terjedése.

A kínai járványkutató és betegségmegelőző központ részéről azt közölték, a lakosok már körülbelül 80 százaléka, azaz mintegy egymilliárd ember kaphatta el eddig a vírust.

Kína december elején szakított a járvány 2020-as kitörése nyomán szinte azonnal bevezetett zéró-Covid-politikával, feloldotta a korábbi korlátozásokat, és leállította a széles körű teszteléseket is. Ezt követően szinte azonnal emelkedni kezdett a regisztrált fertőzöttek száma, sok helyen pedig gyógyszerhiányról is beszámoltak.

Peking felhagyott a járványadatok rendszeres közzétételével, külföldi szakértők pedig nem bíznak a kínai egészségügyi hatóságok által közölt számokban.

(Nyitóképünkön óriásnyulak egy bevásárlóközpont bejáratánál a holdújév ünnepe előtt Hongkongban 2023. január 21-én. A kínai holdnaptár szerint január 22-én köszönt be az új év, amely az állatövek szerint jelölt 12 esztendő közül a nyúl éve lesz.)

Nyitókép: MTI/AP/Bertha Wang

forrás infostart.hu

 


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

H 09:48

A volt amerikai elnök botrányos kirohanást intézett Zelenszkij ellen

Tovább
H 09:40

A hőmérséklet viszont akár 30 fok fölé is emelkedhet.

Tovább
P 20:15

A LinkedIn új AI-funciókat jelentett be

Tovább
P 18:43

Az új funkció több csoportos csevegést tömörít egy helyre

Tovább
P 17:34

Remény a policisztás ovárium szindrómában (PCOS) szenvedő betegeknek

Tovább
P 15:28

Az M4 Sport az összes mérkőzést közvetíti.

Tovább

Belföld

FÓKUSZBAN A VÍRUSOK

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség