Józsefvárosi rejtély: eltűnt 1441 autó

A kerület elsőként a fővárosban drasztikusan megemelte a lakossági parkolás éves, kedvezményes díját, érdekes hatást váltott ki.

   

Józsefváros a fővárosi kerületek közül elsőként emelte meg drasztikusan a lakossági parkolás éves díját: 0 forintról egyből legalább 18 ezer forintra ugrott az összeg. Míg tavaly még lakosonként két autót is lehetett regisztrálni, ráadásul teljesen ingyen, addig idén már csak lakásonként kettőt, és csak jelentősebb összegért – írja a Telex.

A kerület három parkolási zónára oszlik: idén a legbelső, A jelű zónában éves szinten 30 ezer forintot kell fizetni az első autó után, a második után pedig 72 ezer forint az éves díj. További autókra nincs kedvezmény, úgy kell fizetni utánuk a helyi parkolási tarifát, mintha más kerületből vagy településről érkeznének. A középső, B zónában az első autó éves díja 24 ezer forint a helyi lakosoknak, a másodiké 60 ezer forint, míg a legkülső, C zónában 18 ezer és 48 ezer forint.

Elsősorban a második autókra kért hozzájárulások száma csökkent drasztikusan: a 2022-es 1592-ről mindössze 188-ra: 1441 autó vélhetően eltűnt az utcákról. Az önkormányzat nem tudja, mi lett ezekkel az autókkal, hogyan oldották meg a parkolást a tulajdonosok. Azt sem lehet tudni, hogy a kerület melyik részén mondták vissza leginkább a hozzájárulásokat, mert a jelenlegi zónarendszert csak tavaly nyáron alakították ki.

A díj bevezetésével az önkormányzat egyfelől csökkenteni szerette volna a parkolóhelyek zsúfoltságát, ugyanis több évben is előfordult, hogy a kiadott ingyenes lakossági engedélyek száma meghaladta az összes kerületi parkolóhely (12 014 darab) számát, másfelől bevételhez akartak jutni.

A lakossági parkolási kedvezmény mértékének a megváltoztatását a helyileg ellenzékben levő Fidesz-frakció egyszerűen a családok megsarcolásának tartja.


Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán
forrás infostart.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség