Migráció: emberséges bánásmódot kér a tagállamoktól az Európa Tanács

Az ET szakbizottsága meglátogatta a tranzitzónákat.

   

Az Európa Tanács kínzás és embertelen bánásmód elleni szakbizottsága (CPT) jelentésében a bevándorlók határokon történő erőszakos visszatoloncolásának megszüntetésére és a rossz bánásmód elleni védintézkedések megerősítésére szólította fel a szervezet tagállamait.

A szakbizottság tagjai tavaly látogatást tettek az Európába vezető jelentősebb migrációs útvonalak mentén található tranzitzónákban, ahol azt tapasztalták, hogy a bevándorlási jogszabályok alapján szabadságuktól megfosztott külföldi állampolgárokkal rosszul bánnak a hatóságok.

A CPT szerint több hiteles állítás érkezett számos külföldi állampolgártól, akiket a rendőrség és a határőrség fizikailag bántalmazott, és helyzetük előzetes vizsgálata nélkül visszatoloncolták őket.

"Ezeket a személyeket több esetben hosszú ideig fogva tartják, néha embertelen körülmények között. Erőszakos visszatoloncolásuk aggodalomra ad okot, ezért a CPT felszólítja az ET valamennyi tagállamát, hogy teljes mértékben tartsák tiszteletben a nemzetközi jog rendelkezéseit, beleértve a kínzás és az embertelen vagy megalázó bánásmód megelőzésére vonatkozó szabályokat" - hangsúlyozta Alan Mitchell, a szakbizottság elnöke.

Éves jelentésében a szakbizottság kiemelte, hogy a határellenőrzéssel kapcsolatos valamennyi tevékenység során feltétlenül emberi jogi alapú megközelítést kell alkalmazni. Ismertették továbbá a határon szabadságuktól megfosztott külföldi állampolgárokkal való bánásmód javítását célzó megelőző intézkedések sorát, beleértve a visszaküldés és a rossz bánásmód elleni biztosítékok megerősítését, valamint független ellenőrző mechanizmusok létrehozását.


Nyitókép: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
forrás infostart.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség