550 gyermek apja lett a spermadonor, per vár rá

Meg akarják akadályozni, hogy további gyermekek születéséhez legyen köze: máris bajt csinálhatott.

   

A holland sajtó a 41 éves férfit Jonathan M. néven említi: egy nő és egy donorsperma használatával született gyermekek érdekeit védő alapítvány, a Donorkind indított ellene pert. A nőnek 2018-ban fogant gyermeke Jonathan M. spermájának felhasználásával - írja a Euronews.

Az alapítvány szerint a férfi legalább 13 szervezeten keresztül adományozott spermát Hollandián belül és az ország határain kívül is. A szabályozások szerint ugyanakkor legfeljebb 12 családnak, vagy 25 gyermek születéséhez adományozhat egy ember spermiumot mind a gyerekek mentális egészsége, mind a vérfertőzés elkerülése érdekében.

"Ha tudtam volna, hogy már több mint 100 gyermek apja, nem őt választottam volna donorként. Ha arra gondolok, milyen következményekkel járhat ez gyermekem számára, összeszorul a gyomrom és bizonytalanságot érzek a jövővel kapcsolatosan. Vajon hány gyermeke lehet még ennek a férfinak?" - fogalmazott a pert indító nő, aki azt mondta: a perben látta az egyetlen módját annak, hogy megvédje gyermekét. A férfit már 2017-ben feketelistára helyezték Hollandiában, miután kitudódott, hogy több mint 100 gyermek fogant spermájából.

A szülészek és nőgyógyászok társasága azt javasolta a spermabankoknak, hogy ne használják a férfitől származó spermiumot.

A férfi ugyanakkor külföldön és illegális csatornákon keresztül folytatta a spermaadományozást. A Donorkind szerint a közösségi médián keresztül jut el a leendő anyákhoz, felajánlva spermáját. Arról hazudik, hogy hány gyerek fogant eddig hímivarsejtjei felhasználásával.

Az alapítvány ügyvédek, Mark de Hek szerint ezzel megsérti azt a megállapodást a klinikákkal és a leendő szülőkkel, miszerint legfeljebb 25 gyermek megszületéséhez adományoz spermát.

A férfi a holland média szerint most Kenyában él és nem kommentálta az esetet.

A Progress Educational Trust (PET), a meddőségben vagy genetikai betegségekben szenvedő emberek platformja szerint a 25 utódra vonatkozó korlát célja, hogy a donorszülők körében

a vérrokonsági szint hasonló legyen, mint a teljes népességben.

"Ha egy donor genetikai anyaga nagyszámú utódban van jelen, megnő annak a nagyon kicsi kockázata, hogy két féltestvér intim kapcsolatot alakítson ki" - emelte ki a PET.

A jogi eljárás részleteit még nem hozták nyilvánosságra.


Nyitókép: Pixabay
forrás infostart.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség