Több közvetlen uniós forrásra pályázhatnak civil szervezetek

Az Ökotárs Alapítvány igazgatója elmondta: a Polgárok, egyenlőség, jogok és értékek program körülbelül másfél milliárd eurós keretösszeget kapott a teljes hétéves költségvetési ciklusra.

   

"Számtalan különböző fejlesztési és egyéb cél van, amire az Európai Bizottság támogatást nyújt. Vagy maga a bizottság a saját intézményrendszeren keresztül, vagy a tagállamokkal együttműködve úgynevezett közös megvalósításban" – mondta az InfoRádióban Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány igazgatója.

A bizottság által közvetlenül nyújtott támogatások is, melyek a civil szervezeteknek elérhetők, több formát öltenek. Különböző célokat szolgálnak: környezetvédelmi, kutatás-fejlesztési, oktatási, kulturális és egyéb területeken nyújt támogatásokat.

Az igazgató azt nem tudta megmondani, hogy mekkora forrás volt korábban elérhető a civileknek, és mennyi lesz most. Móra Veronika egy programot kiemelt: ez a Polgárok, egyenlőség, jogok és értékek program, ami több korábbi programból olvadt össze. Ezek a korábbi költségvetési ciklusban összesen 800 millió eurós keretösszeggel gazdálkodhattak. Ehhez képest a mostani program körülbelül másfél milliárd eurós keretösszeget kapott a hétéves költségvetési ciklusra.

A program egy "ernyő", ami az uniós jogokkal és értékekkel összefüggő területen nyújt támogatásokat.

Az Ökotárs Alapítvány igazgatója megjegyezte: sokféle pályázati kiírás van, példaként említette a gyerekjogokat, a választásokkal összefüggő ügyeket, az EU-n belüli szabad mozgást és szabad munkavállalást, az igazságszolgáltatás és a civil társadalom megerősítését. Az adott témakörrel foglalkozó különféle szervezeteknek készülnek a pályázati kiírások.

"A korábbi költségvetési ciklusban a mostani program előfutárainál szintén pályáztak és nyertek támogatást magyarországi civil szervezetek is. Általában az volt a tapasztalat, hogy óriási túljelentkezés vol, legtöbb esetben tízszeresnél is több szervezet pályázott, mint amennyi támogatáshoz tudott jutni.

Nyilván ez volt az egyik oka a költségvetés emelésének" – mondta Móra Veronika.

Azoknak, akik most szeretnének pályázni, az Európai Unió központi portálján, a Funding & tendersen találhatnak információkat az Európai Bizottság által működtetett pályázatokról. Ott kell végignézni, hogy a Polgárok, egyenlőség, jogok és értékek programon belül milyen pályázati felhívások vannak.

A pályázatok elkészítése, elbírálása, átfutási ideje a pályázón is múlik, de általában 2-3 hónapig lehet benyújtani. A tapasztalatok szerint ezután fél évvel bírálják el és kötik meg a szerződést. A bizottság csak arról ad ki információt, hogy egy-egy adott pályázati felhívásra mennyi pályázat érkezett, de azt nem hozzák nyilvánosságra, hogy ki pályázott. A program újdonsága

Most már úgy is tudnak a civil szervezetek közvetlenül brüsszeli forrásokra pályázni, hogy nem mennek végig az bizottság eljárásrendjén. A program bevon pályázati úton kiválasztott közvetítő szervezeteket, amelyek a tagországokban működnek, és közelebb vannak a civil szervezetekhez. Ezáltal lehetővé válik, hogy kisebb, regionális szinten működő civil szervezetek is a siker esélyével indulhatnak a pályázatokon. A kisebb szervezetek, például a nyelvi akadályok, az adminisztratív felkészültség hiánya miatt közvetlenül brüsszeli intézményrendszerhez aligha tudnának pályázni.

"Magyarországon az egyik ilyen lehetőség a Közös Értékeink Program, amit az Ökotárs Alapítvány által vezetett négytagú konzorcium működtet" – tette hozzá Móra Veronika.


Nyitókép: iantfoto/Getty Images
forrás infostart.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség