Négy évtizede nem történt ilyen áprilisban

Egymás után három áprilisban maradt 10 fok alatt az átlaghőmérséklet Magyarországon. És csapadékosabb is volt a hónap az elmúlt 30 év átlagánál, de országrészenként óriásiak voltak a különbségek.

   

Hűvös és átlagosan csapadékos volt 2023 áprilisa - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a Facebook-oldalán.

Az elemzésben azt írták, az idei április középhőmérséklete országos átlagban 9,4 Celsius-fok volt, 2 fokkal elmaradt az 1991-2020-as évek átlagától.

Ezzel sorozatban a harmadik áprilisban maradt 10 fok alatt a középhőmérséklet, ehhez hasonló a legutóbb több mint 40 éve, 1980 körül fordult elő.

Hozzátették: az ország legnagyobb részén 8-10 fok volt a hónap középhőmérséklete, csak kevés helyen haladta meg a 10 fokot, míg a legmagasabb hegyeken az 5 fokot sem érte el.

Közölték azt is, az áprilisi csapadék országos átlagban az eddig beérkezett adatok szerint 44,5 milliméternyi volt, ez 10 százalékkal haladja meg az 1991-2020-as évek átlagát.

Az országon belül jelentősek voltak a különbségek: az Alföldön általában a szokásosnál kevesebb csapadék hullott, a Körösök környékén helyenként 15 milliméternyinél is kevesebb, míg a hegyvidéki területeken és a nyugati országrészben általában meghaladta az 50 milliméternyit.

Az ország legcsapadékosabb része Sopron környéke volt, ahol több meteorológiai állomáson is 100 milliméternyinél több csapadékot mértek az elmúlt hónapban.


Nyitókép: Pixabay
forrás infostart.hu

Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

H 11:36

Az új intelligens asszisztenst számos területen és okostelefonokon is lehet majd használni.

Tovább
H 10:30

A költségvetés helyzetével kapcsolatos aggasztó nyilatkozatok negatívan érintették a forintot.

Tovább
H 09:46

A reálkereset 2 %-al csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Tovább
H 09:11

A vádak szerint Moszkva szándékosan az éhínséget használta fegyverként.

Tovább
H 08:14

Huszonnégy országban van kolerajárvány

Tovább
H 06:56

Változékony marad időjárásunk, a csapadék mellett viszont meleg időre számíthatunk.

Tovább

Belföld

Hoppá - Ők már megkapták a koronavírust

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség