Jöhet a kórházakban az arcfelismerős beléptetés

Több intézkedés is bekerült a hétfőn benyújtott terjedelmes salátatörvénybe

   

A választás után nyújtotta be a kormány az egészségügyről szóló salátatörvényt. Ma lesz a parlamenti vitája és a zárószavazás.

Több intézkedés is bekerült a hétfőn benyújtott terjedelmes salátatörvénybe, a módosító javaslatok után még aznap összehívták a Törvényalkotási Bizottságot - írja a 24.hu.

A tervezet fontosabb pontjai:

  • az új ügyeleti rendszer kiterjesztése a fővárosban
  • kötelező szűrések 18 év felett
  • arcfelismerős beléptetés az egészségügyi dolgozóknak
  • kórházigazgatók összeférhetetlenség alóli felmentése
  • létrehoznak egy alapítványt, amely dönthet egészségügyi méltányossági kérelmek elbírálásában
  • kórházban hagyott újszülött gyerekek örökbefogadása

Ügyeleti rendszer

Október elsejétől működik új majd rendszerben a fővárosi háziorvosi ügyelet, akkor Budapest is csatlakozik az összes megyéhez, ahol már nem az önkormányzatok, hanem a mentőszolgálat szervezi az ügyeleti ellátást.

Kötelező szűrések

Az egészségügyért felelős miniszter rendeletében kötelezővé nyilváníthat egyes egészségügyi szűréseket a 18 év felettiek számára is. Jelenleg csak a 0-18 év közötti életkorban előírt szűrések kötelezőek.

Egységes beléptető rendszer

Az állami fenntartású egészségügyi szolgáltatóknál bevezethetik az egységes beléptető rendszert, így nyomon követhetővé válik a dolgozók intézményekbe történő belépése, kilépése és benntartózkodása. A tervezet szerint kamerákat helyeznek el az egészségügyi intézményekbe, a rendszer videó arckép-azonosításon alapuló technológiával fog működni.

Intézményvezetők összeférhetetlenség alóli felmentése

A törvényjavaslat lehetővé tenné az egészségügyi intézményi vezetők összeférhetetlenség alóli felmentését, ha az ellátási érdekből történik. A felmentésre vonatkozó engedély megadásának feltételeit, ideértve az ellátási érdek meghatározását is, a kormány fogja rendeletben meghatározni.

Alapítvány

A kormány létrehozza a Batthyány-Strattmann László Alapítványt, amely „a Magyarországon szakmailag elfogadott, de társadalombiztosítási támogatással nem rendelhető gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök árához méltányosságból a biztosított kérelmére támogatást nyújthat.”

Kórházban hagyott újszülöttek

A tervezett módosítás lehetővé teszi, hogy az kórházban hagyott gyermekeket minél hamarabb örökbe lehessen fogadni. A javaslat szerint amennyiben valaki közvetlenül a szülést követően az újszülöttet a kórházban hagyja és hat hétig nem jelentkezik érte, azt úgy kell tekinteni, mintha inkubátorban hagyná, így a gyermek hat hét után örökbe fogadható.

Mindemellett a most benyújtott salátatörvénnyel fölhatalmazzák a vármegyei kórházakat arra is, hogy a területükön szabadon rendelkezzenek a városi kórházak kapacitásaival, átszervezhetnek, de akár meg is szüntethetnek ellátásokat.

infostart.hu

fotó:istock


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

Frissítve: 2024-06-11 10:41:32

További híreink

H 09:48

A volt amerikai elnök botrányos kirohanást intézett Zelenszkij ellen

Tovább
H 09:40

A hőmérséklet viszont akár 30 fok fölé is emelkedhet.

Tovább
P 20:15

A LinkedIn új AI-funciókat jelentett be

Tovább
P 18:43

Az új funkció több csoportos csevegést tömörít egy helyre

Tovább
P 17:34

Remény a policisztás ovárium szindrómában (PCOS) szenvedő betegeknek

Tovább
P 15:28

Az M4 Sport az összes mérkőzést közvetíti.

Tovább

Belföld

FÓKUSZBAN A VÍRUSOK

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség