Új módszerrel derülhet ki, hol vannak rákos sejtjeink

Befecskendezik a betegbe az újfajta festéket, és világítani kezdenek a rákos sejtek.

   

Az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett fluoreszkáló festéktől "világítanak" a rákos sejtek, nagyon ígéretesek az első tesztek.

A daganatok eltávolításánál rendkívül fontos, hogy az orvosok precízen dolgozzanak. A sebészeknek nemcsak magát a tumort kell eltávolítaniuk, hanem a környező szövetek egy részét is, hogy minél kisebb eséllyel maradjanak rákos sejtek a szervezetben - írja a European Journal of Nuclear Medicine and Molecular Imaging tudományos szaklapban közölt kutatásról a HVG.

Az Oxfordi Egyetem tudósainak új találmánya ezúttal a prosztatarák elleni küzdelemben jelenthet komoly segítséget. Az Interesting Engineering-ben megjelent beszámoló szerint az új, fluoreszkáló festékanyag a szabad szemmel nem látható, rosszindulatú elváltozásokhoz tapad.

Az egyetem tudósa, Freddie Hamdy szerint ennek köszönhetően minimalizálható a rák kiújulásának kockázata, a festék ugyanis világosan megmutatja a műtét közben, hogy a prosztatatumor mellett mely területeket kell még kimetszeni.

Mindez azt is jelenti, hogy az eddiginél sokkal több ép szövetet őrizhetnek meg a prosztata körül, és így csökken például az inkontinencia vagy az impotencia kialakulásnak esélye is a beavatkozás után.

A létrehozott festék egy speciális markermolekulához kapcsolódik, hogy valós időben lehessen eltávolítani a rákos sejteket. Az összeállt anyag ezután a prosztata specifikus antigénhez (PSA) kapcsolódik. Ez egy olyan fehérje, ami nagy számban van jelen a rákos prosztatasejtek felszínén - írják.

A műtét előtt kell a betegbe befecskendezni a festékanyagot, majd egy speciális fénnyel megvilágítani a műtendő területet.

Így a rákos sejtek nem csak az adott részen kezdenek "világítani", hanem máshol is, például a medencében vagy a nyirokcsomókban is.

A tesztek során eddig 23 beteget műtöttek meg ezzel a módszerrel, és a festékanyag olyan helyeken is feltárta a rosszindulatú elváltozásokat, ahol korábban nem észlelték azokat az orvosok. A kutatók szerint a technológia további tesztelést igényel, de ha jók az eredmények, az eljárást széles körben is bevethetik.

infostart.hu

fotó: istock


Ha a cikket érdekesnek találta, látogasson el a profikaneten Facebook-oldalra, és nyomjon rá egy "Tetszik"-et. Megéri!

További híreink

H 09:48

A volt amerikai elnök botrányos kirohanást intézett Zelenszkij ellen

Tovább
H 09:40

A hőmérséklet viszont akár 30 fok fölé is emelkedhet.

Tovább
P 20:15

A LinkedIn új AI-funciókat jelentett be

Tovább
P 18:43

Az új funkció több csoportos csevegést tömörít egy helyre

Tovább
P 17:34

Remény a policisztás ovárium szindrómában (PCOS) szenvedő betegeknek

Tovább
P 15:28

Az M4 Sport az összes mérkőzést közvetíti.

Tovább

Belföld

FÓKUSZBAN A VÍRUSOK

Fókuszban a sztárvilág

Fókuszban a sport

Fókuszban az egészség