Dr. Szakács Zoltán
neurológus főorvos — az alvásmedicina szakértője — a Magyar Alvástársaság főtitkára - Állami Egészségügyi Központ
Rövid bemutatkozás:
Fő szakterülete az epilepszia és az alvászavarok kezelése. Munkája során teljes körű alvásvizsgálatot végez betegein.
Önéletrajz:

1963-ban született Debrecenben, itt végezte egyetemi tanulmányait. Ezt követően Budapestre került és a mai Honvédkórház elődjében, az I. számú Tiszti Kórházban kezdte meg pályafutását polgári alkalmazottként. Azóta is itt dolgozik, mint az Állami Egészségügyi Központ Alvásdiagnosztikai és Terápiás Centrumának laborvezető főorvosa.

Saját bevallása szerint kiváló szakmai környezetben kezdhette meg munkásságát. Mentora Dr. Köves Péter példáját követve epilepsziával és alvásdiagnosztikával kezdett el foglalkozni. Ez a kutatási terület annyira a szívéhez nőtt, hogy mind a mai napig az alvászavarok leküzdése a fő szakterülete. 1990-ben neurológiából, 2005-ben elektrofiziológiából szakvizsgázott. 

1995-ben és 1996-ban 1-1 hónapot töltött Oxfordban (Osler Chest Unit) és New York-ban (Bellevue Hospital, NYU, Sleep Disorder Center)   Az Amerikai Alvástársaság, illetve az Európai Alvástársaság tagja.

Az első alvásvizsgálat elvégzésének immár 16 éve, az alváslabor létrejötte ezen évek kitartó munkájának eredménye. Akkoriban még nem látszott, hogy ez milyen nagy igénybevételt jelent az ezen a területen munkálkodó orvosok számára. Egyrészről maga az éjszakai vizsgálat nagyon megterhelő (betegek fogadása, felműszerezése, elektródák pontos illeszkedésének biztosítása), másrészről pedig a betegek nagy létszáma is igénybe veszi az itt dolgozó orvosokat.

A járóbetegekkel együtt a páciensek létszáma gyakran eléri a napi 100 főt is, ami elsősorban annak tudható be, hogy az emberek igénye megnőtt a nyugodt éjszakai alvás iránt, ugyanis a nappali ébrenlét minősége ettől is függ.

Ez a forgalom még Nyugat-Európai viszonylatban is szokatlan és ritka. A zavartalan működés feltétele öt szakorvos, tíz technikus éjszakai kolléga, valamint további öt nappali asszisztens és négy fő irodai alkalmazott összehangolt munkája. Mindent összeadva 40-50 fő precíz munkavégzése szükségeltetik ahhoz, hogy egy ilyen korszerű alváslabor a jelentkező igényeket tökéletesen kiszolgálva működhessen.