Prof. Dr. Czuriga István
kardiológus — a Debreceni Járóbeteg Kardiológiai Intézet vezető főorvosa — Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem
Rövid bemutatkozás:
Elsősorban a kardiológiai betegek hosszútávú követésével foglalkozik, különösképpen a prevencióval, a szívinfarktus utáni másodlagos megelőzéssel és a szívelégtelenségek kezelésével.
Önéletrajz:

Diplomáját 1975-ben, a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerezte. Ezt követően a Tüdőgyógyászati Klinikán kezdte meg pályafutását. Később ennek jogutódjában a Kardiológiai Klinikán folytatta munkáját, ahol jelenleg is dolgozik.

A 80-as évek közepén Debrecenben létrehozták a Járóbeteg Kardiológiai Intézetet, melynek a kezdetektől fogva vezető főorvosa. Emellett a Debreceni Egyetem professzora, valamint néhány éve a Pécsi Orvostudományi Egyetem kardiovaszkuláris, prevenciós és rehabilitációs tanszékének megbízott vezetője.

Munkája során elsősorban  a kardiológiai betegek hosszútávú követésével foglalkozik, különösképpen a prevencióval, a szívinfarktus utáni másodlagos megelőzéssel és a szívelégtelenségek kezelésével. A tudományos disszertációját is ebből a témából készítette. Időközben bekapcsolódott a Magyar Kardiológusok Társaságának munkájába. 15 éve az elnökség tagja, jelenleg a Társaság alelnöke. Tagja több hazai és külföldi szervezetnek is (MHT, KSZK, ESC, AHA).

Gyakran jelennek meg publikációi hazai és külföldi szaklapokban, illetve folyóiratokban. Szakmai kiadványok és könyvek szerzője és szerkesztője. Az elmúlt évek során számtalan Medicina Nívódíjban részesült. 

Szívesen bekapcsolódik az orvostanhallgatók képzésébe, illetve továbbképzésébe. Két egyetemen is oktat, emellett a szakorvosképzésben is aktívan részt vesz. Prof. Édes István kollégájával indították útjára immár 15 éve a Debreceni Kardiológiai Napok továbbképző konferenciát. Ennek célja a folyamatos kardiológiai továbbképzés biztosítása, illetve a legfrissebb szakmai ismeretek átadása a környékbeli orvosok számára.

Két gyermeke is az orvosi hivatást választotta. Fia jelenleg kardiológus rezidens a  Debreceni Kardiológia Intézetben, lánya pedig ebben az évben fogja megszerezni diplomáját. Szabadidejében  sportol és kirándul. Szereti a zenét, szívesen olvas. Kisgyermek kora óta gyűjti a bélyegeket, ma már igazán tartalmas kollekcióval rendelkezik.