Dr. Rácz Ildikó
kardiológus — tüdőgyógyász - DEOEC - Kardiológiai Klinika
Rövid bemutatkozás:
Feladatai közé tartozik az általános kardiológiai vizsgálatok, illetve a szívultrahangos vizsgálatok elvégzése a járóbeteg szakrendelésen és a fekvőbeteg részlegen egyaránt.
Önéletrajz:

1998-ban végzett a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán. Debrecenben, az akkori Szív- és Tüdőgyógyászati Klinikán kezdte meg munkásságát. Jelenleg ennek jogutódjában a Kardiológiai Klinikán dolgozik. 2002-ben tüdőgyógyászatból, 2005-ben kardiológiából tett szakvizsgát.

A kardiológián belül elsősorban az echokardiográfia iránt érdeklődik. Többféle ultrahang licence vizsgát tett. Feladatai közé tartozik az általános kardiológiai, illetve a szívultrahangos vizsgálatok elvégzése. Az ambuláns és az ügyeleti betegellátásban egyaránt részt vesz. 2006-ban osztályvezető lett.

2007 óta egy újfajta módszer, a transztelefonikus EKG rendszer programkoordinátoraként tevékenykedik, melynek a telepítésében és értékelésében  is aktívan részt vállal. Munkatársaival közösen dolgoznak a rendszer sikeres működésén, melyet elsősorban az infarktussal, a mellkasi panaszokkal és a ritmuszavarokkal jelentkező betegek szolgálatába állítottak. A tenyérnyi méretű műszer lényege, hogy a páciens otthonról, telefonon keresztül juttatja el az EKG felvételeket az intenzív osztályon telepített egységhez. A kapott adatokat a szakemberek elemzik és kiértékelik,  majd  személyes konzultáció keretén belül beszélik meg az eredményt.

A gyógyító munkán kívül a magyar és külföldi hallgatók oktatásában is részt vesz. Témavezetőként segíti tudományos diákköri és diplomamunkájukat. 2007 és 2010 között a Magyar Kardiológusok Társasága Ifjusági Bizottságának elnökekeként tevékenykedett. Konferenciák megszervezésében és lebonyolításában is aktívan részt vesz. 2010 óta tagja az Európai Kardiológusok Társasága  "A jövő kardiológusai" csoportjának.

Szabadidejét elsősorban családjával és barátaival tölti.