Dr. Folyovich András
Osztályvezető főorvos - Szent János kórház Stroke Centrum
Rövid bemutatkozás:
Fő érdeklődési köre a cerebrovaskularis kórképek felismerése az akut stroke vizsgálata, kezelése és megelőzése., akut stroke ellátásban való részvétel.
Önéletrajz:

Dr. Folyovich András , az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és szakrendelő Neurológia osztály és Stroke Centrum osztályvezető főorvosa.

1979-ben végezte el a Semmelweis Egyetem általános orvostudományi szakát. Már az egyetemi évek folyamán, tudományos diákkörösként bekapcsolódott a Neurológiai Klinika életébe. Szerény személyével sikerült olyan tudományos diákköri előadást tartani, mellyel egy nemzetközi, Gdanskban tartott tudományos diákköri konferencián is részt vehetett. Innen szinte kézenfekvő volt a szándék, hogy a neurológiai klinikára kerüljön dolgozni. Ott az egyetemi ranglétrát végigjárva, egyetemi adjunktusi rangot szerezett, 2001-ben eredménnyel pályázta meg jelenlegi munkahelyén a főorvosi állást.

 22 év klinikai munkája után igyekezett gyakorlati és elméleti ismereteit egy nagy budapesti kórház jelentős ágyszámú osztályán kamatoztatni. Szakmai érdeklődési köre 1984-től a cerebrovaszkuláris kórképek és a stroke felé irányult. E téren szerezett 2016-ban a tudományos fokozatot, a PHD minősítést.
Azóta is az osztály fiatal munkatársaival karöltve igyekeznek újabb és újabb területen a stroke-nak a különböző aspektusait vizsgálni. Munkájában mindig a betegek adataiból szerezhető, alapvetően epidemiológiai ismereteket hasznosítják, de emellett külön érdeklődéssel fordulnak más befolyásoló rizikótényezők felé, pl. az orvosmeteorológiai kapcsolatokat is előszeretettel vizsgálják..

Miután az egyetemi klinikán kezdte pályafutását, így az oktatás nem csak feladat volt számára az első perctől kezdve, de egyik legnagyobb szerelem is. E téren is nagyon szerencsés helyzetben érzi magát, mert osztály munkatársai maguk is aktívan részt vesznek a medikusok képzésében. Büszkesége az is, hogy munkatársai közül egy, a Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinikájának német nyelvű képzésében is felkérést kapott a részvételre.

Összefoglalva munkahelye egy nagy forgalmú neurológiai akut stroke ellátást végző osztály ahol sikerült kialakítania egy meghatározóan fiatal munkatársi közösséget akikkel közösen tudnak, eredményes, észak-budai, sok esetben helyettesítésként más budapesti terület stroke ellátásában részt venni, melyhez a tudományos hátteret biztosítani tudják, az oktatásban pedig ismereteinket átadni mások számára is.